Sosyal Medya

Güncel

'Homojen ‘Hayır’ yanılsaması bir süre daha iş görür, ardından temenniler yerini gerçeklere bırakmaya başlar'-Hakan Arslan

‘Hayır’ oylarına heterojen bir yapı atfedip buradan siyaset çıkarmaya çalışanların durumu ise daha zor. Homojenlik algısında hiç değilse ütopyaya yer var. Heterojen bir yapıyı aynı değerler etrafında birleştirip buradan bir yürütme modeli çıkarmak ve bu yürütme modeline bir cumhurbaşkanı adayı bulmak daha da zorlu bir çaba. Çelişkin unsurları bir arada tutmanın yolunu bulacak, sonra da partiler üstü bir aktöre bunu taşıtacaksınız. Şimdiden kolay gelsin.



Büyük bir deÄŸiÅŸim ve dönüşüm döneminin ilk anlarındayız. Yeni yönetim sistemi Türkiye’deki siyaset yapma ve üretme biçimlerini derinden deÄŸiÅŸtirecek. Yeni sistemin nasıl bir model oluÅŸturduÄŸu anlaşılana kadar, kimilerinin kafası karışık kalmaya devam edecek büyük ihtimal. Örnekse, CHP bir yandan alışıldık negatif muhalefet tarzını sürdürmeye, yavan meÅŸruiyet tartışmalarıyla kendi iç çatışmasını bastırmaya uÄŸraşıyor. Bir yandan da kimi CHP’li aktörler yeni sistemde nasıl tutumlar geliÅŸtirmeleri gerektiÄŸini kamuoyunun önünde yüksek sesle tartışmaya çalışıyor. Ä°lginç bir tablo.
 
CHP yönetiminin kampanya boyunca ürettiÄŸi onca yanıltma ve yön saptırma elini kolunu baÄŸlayacaktır hiç kuÅŸkusuz. Gerçekte olmayan o kadar çok tehlikeye iÅŸaret ettiler, o kadar çok kabus senaryosu ürettiler ki ÅŸimdi yeni sistemde iktidara talip olmaya çalışırken epeyce bir siyasi manevra yapmaları gerekecek. CHP’deki muhalif aktör ve gruplar ise bir an önce yeni duruma uyumlanma ve kendi senaryolarını dikte etme çabasında. Ä°lginç olduÄŸu kadar, tuhaf da bir tablo.
 
***
 
Yüzde 48.59’un tetiklediÄŸi pek çok hayal var kuÅŸkusuz. Bunu homojenleÅŸmiÅŸ bir tepki varsayıp 2019 seçimlerine tahvil etme çabası. DiÄŸer yanda da Ak Parti için üretilen sözde gerileyiÅŸ senaryoları. Kentli ve eÄŸitimli seçmen güzellemelerinin ardı sıra salınan kibirli yorumlar. Yeni bir 7 Haziran sarhoÅŸluÄŸu belki de. Oysa halk oylaması sonuçları üzerine çok erken ve aceleci analizler yapıldığı kanısındayım ben.
 
Bu erken ve aceleci analizler kısa vadede pek çok siyasi tutum üretilmesine yol açabilir. Ama bu tutumlar uzun vadede istenen sonuçları vermeyebilir. Kampanya süreci boyunca yeni sistemin neler getireceği, neleri değiştireceği üzerine ayrıntılı yazılar yazmaya özen gösterdim. Neden? Yeni sistemin getireceklerini, yol açacağı değişim ve dönüşümleri içselleştirmeden, bu sisteme ilişkin bir siyasi tutum geliştirmek imkansız da ondan.
 
Oysa ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oylarının niteliÄŸi konusundaki analizler çok kaba bir hedef gözetiyor: 2019’da nasıl bir aday çıkarırsak Tayyip ErdoÄŸan’ın bir kez daha seçilmesine engel olabiliriz? Ne kadar safdil bir tutum. Çocukça demek istemiyorum, ama son yıllarda pek çok muhalif kesimin savrulduÄŸu yüzeyselliÄŸin yansıması bu esasen. Ä°nadın ve temenninin bir siyasi tutuma dönüşmüş hali. Bakmayın ardındaki cafcaflı kavramlara, kocaman laflara, bu tekil hedefin bir siyasi körleÅŸme hali olduÄŸunu bile anlayamıyor muhalif kesimler.
 
Bu tekil rüya sayısız ütopya üretip dururken, KılıçdaroÄŸlu ve Baykal da kendi manevra alanlarını tahkim edecek hamleler yapıp duruyor ardı sıra. Homojen ‘Hayır’ algısını kendi siyasi gelecekleri için yönetmeye çalışıyorlar haklı olarak. Homojen ‘Hayır’ yanılsaması bir süre daha iÅŸ görür, ardından temenniler yerini gerçeklere bırakmaya baÅŸlar. Åžimdiden söylemiÅŸ olayım da sonra kimse üzülmesin.
 
***
 
‘Hayır’ oylarına heterojen bir yapı atfedip buradan siyaset çıkarmaya çalışanların durumu ise daha zor. Homojenlik algısında hiç deÄŸilse ütopyaya yer var. Heterojen bir yapıyı aynı deÄŸerler etrafında birleÅŸtirip buradan bir yürütme modeli çıkarmak ve bu yürütme modeline bir cumhurbaÅŸkanı adayı bulmak daha da zorlu bir çaba. ÇeliÅŸkin unsurları bir arada tutmanın yolunu bulacak, sonra da partiler üstü bir aktöre bunu taşıtacaksınız. Åžimdiden kolay gelsin.
 
Dönelim gerçeklere. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Ak Parti’ye dönmüş olması çok önemli siyasi sonuçlar barındırıyor. ErdoÄŸan yakın gelecekte Ak Parti Genel BaÅŸkanı seçilecek. Topyekun bir yenilenme baÅŸlayacak. Yeni sistemde partilerin ve TBMM’nin iÅŸlevsizleÅŸeceÄŸini iddia edenler fena halde yanılıyor. Türkiye’de partiler de parti teÅŸkilatları da siyasetin temel belirleyenlerinden biridir. Siyaset teÅŸkilatta baÅŸlar, teÅŸkilatla yapılır. ErdoÄŸan’ın Genel BaÅŸkanlığındaki Ak Parti kısa süre içinde yeni bir dinamizm yakalayacak ve bugüne kadar neden alternatifsiz iktidar adayı olduÄŸunu bir kez daha kanıtlayacak. Meraklılarına duyurmuÅŸ olayım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.